Map

Τοπικά Προϊόντα

“Κι ομπρέλες να φυτέψεις εδώ, θα καρποφορήσουν”, είχε πει για τη γη της Μεσσηνίας ο Χαρίλαος Τρικούπης. Πραγματική Γη της Επαγγελίας… Στη Μεσσηνία παράγονται τα πάντα! Από τις ξακουστές σε ολόκληρο τον πλανήτη ελιές Καλαμών και το λάδι της, μέχρι σύκα, σταφίδα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, όλα σημαντικά αγροτικά προϊόντα, στα οποία στηρίζεται η οικονομία της.

Τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα του νομού Μεσσηνίας, η ύπαρξη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, καθώς και η βιομηχανική παράδοση συνέβαλαν στην βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κατά το παρελθόν. Σήμερα ωστόσο τα πορίσματα πρόσφατων στατιστικών ερευνών δείχνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Παρατηρείται εξειδίκευση στους κλάδους τροφίμων, ποτών, παραγωγής επίπλων και ορισμένων παραδοσιακών προϊόντων, όπως μαντήλια, καπέλα και κεραμικά, ενώ οι επενδύσεις σε κλάδους βαριάς βιομηχανίας και μεγάλων επιχειρήσεων είναι περιορισμένες.

Υπάρχουν σήμερα τρεις οργανωμένοι χώροι υποδοχής βιομηχανιών: η Βιομηχανική Περιοχή Σπερχογείας, η Βιομηχανική Περιοχή. Μελιγαλά και το Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας. Από τις σημαντικότερες βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή είναι η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, ιχθυοτροφικές μονάδες, αλλαντοποιίες, αρτοβιομηχανίες, η Κεραμοποιεία Αναγνωσταρά, ξυλουργικά εργοστάσια και πυρηνελαιουργεία.

Η κτηνοτροφία στο Νομό ήταν παλαιότερα ιδιαίτερα αξιόλογη και συμμετείχε στο γεωργικό εισόδημα σε ποσοστό περίπου 25%. Σήμερα η συμμετοχή αυτή έχει μειωθεί κατά πολύ, υπάρχουν ωστόσο κτηνοτροφικοί θύλακες στα ορεινά της Τριφυλίας, της Μεσσήνης και του Δήμου Οιχαλίας

Μαντήλι καλαματιανό

Σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ρθεις με το καλό, φέρε μ’ ένα μαντήλι να δέσω στο λαιμό

Το μετάξι, επί αιώνες σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής συνέβαλε στην ευμάρεια της πόλης και στην ανάπτυξή της και συνδέθηκε από πολύ νωρίς με την νεώτερη ιστορία της. Ολόκληρο τον 19ο αι. λειτουργούσαν πολυάριθμες “φάμπρικες” μεταξιού στην πόλη και στα τέλη του 19ου αι. μόνο οι μοναχές της μονής του Αγ. Κων/τίνου και Ελένης είχαν υπό την επίβλέψή τους 100 μαθητευόμενες. Σήμερα, εκτός από τις μοναχές, την παράδοση στον τομέα αυτό εξακολουθεί να κρατά και η Βιοτεχνία Γκόνου με υπέροχα μεταξωτά άξια της φήμης της Καλαμάτας.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Τα προϊόντα της Μεσσηνίας

ΠΟΠ επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας

Είναι οι μικροσκοπικές πρέσβειρες της Μεσσηνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλλιέργειά τους παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και έχουν αναγνωρισθεί ως βασικό είδος διατροφής στις ελληνικές και τις ξένες αγορές. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την άρδευση και τη συγκομιδή του καρπού με τα χέρια έχουν, ως αποτέλεσμα, την άριστη ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση της ελιάς Καλαμάτας.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

ΠΟΠ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν, που παράγεται από την σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα δώρο της φύσης με μεγάλη βιολογική και φαρμακευτική αξία, γευστικό και εύπεπτο, που παράγεται με μεράκι και φροντίδα και συσκευάζεται από επιχειρήσεις με μεγάλη πείρα, που σέβονται την παράδοση και τον καταναλωτή.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Μεσσηνιακά κρασιά

Η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού είναι γνωστή στην περιοχή από την αρχαιότητα. Σήμερα, αυτή η μακραίωνη παράδοση, σε συνδυασμό με το μεράκι των μεσσήνιων αμπελοκαλλιεργητών, τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και την τεχνολογία, έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται στην περιοχή εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Τα σύκα

Τα ξερά σύκα είναι μια από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις, που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Εύγεστο, θρεπτικό και υγιεινό, το ξερό σύκο είναι ένας καρπός φυσικά αποξηραμένος στον ήλιο, χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Είναι μια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, περιζήτητη και αναντικατάστατη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Η σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα, ένα από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, υπήρξε στο παρελθόν κινητήρια δύναμη της οικονομίας της. Η επιθυμία να μπορεί να καταναλώνεται αυτό το πολύτιμο καλοκαιρινό δώρο της φύσης όλο τον χρόνο, οδηγεί εδώ και αιώνες στη φυσική αποξήρανσή του, κάτω από τον καυτό μεσσηνιακό ήλιο και, μετά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής, στη συσκευασία του με σύγχρονα μηχανήματα έτσι ώστε να φθάσει στον καταναλωτή με το άρωμα και τη γεύση του φρέσκου σταφυλιού. Εκτός, όμως, από την απολαυστική γεύση, η σταφίδα, όπως και να καταναλώνεται, σκέτη ή σε γλυκίσματα, είναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και βιταμινών.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Παραδοσιακά μεσσηνιακά ποτά

Με μακρά παράδοση και στην ποτοποιία, η Μεσσηνία φημίζεται για τα εξαιρετικά της αποστάγματα όπως το ούζο και η ρακή που συνηθίζεται με συνοδεία παστελιού. Εξαιρετικά είναι και τα μεσσηνιακά λικέρ, αποστάγματα με άρωμα από άνθη λεμονιάς, νεραντζιάς και τριαντάφυλλου, μοσχοκάρυδου, κανέλλας και βανίλιας.

>> Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Αρωματικά φυτά & βότανα

Ο Ταΰγετος είναι ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης με μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών, δηλαδή φυτών, που φύονται μόνο εκεί. Βάλσαμο για τον πόνο, μυρωδάτη ρίγανη για το φαγητό, τσάι του βουνού, είναι μερικά από αυτά τα μικρά θαύματα της μεσσηνιακής φύσης, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία, με όλο το φυσικό άρωμα και τις εκπληκτικές ιδιότητές τους.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Ξυδι και βαλσαμικό ξύδι

Μερικά από τα γευστικότερα ξύδια παράγονται στη Μεσσηνία. Το βαλσαμικό ξύδι, γλυκό και αρωματικό, παράγεται από μούστο (πετιμέζι) και αφήνεται να παλιώσει σε ξύλινα βαρέλια όπως το καλό κρασί. Μερικές μόνο σταγόνες του αρκούν για να αρωματίσουν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση τα γεύματά σας.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Μέλι

Το μεσσηνιακό μέλι, ένα 100% φυσικό προϊόν, που παράγεται σε περιοχές πλούσιες σε ενδημικά και αρωματικά φυτά, αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει, έχει βακτηριοκτόνο δράση και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, του έλκους κ.α. Είναι ένα γιατρικό της μεσσηνιακής φύσης, ευεργετικό και καθόλου παχυντικό, αφού ένα κουταλάκι περιέχει μόνο 20 θερμίδες!

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Παστέλι

Φημισμένο παραδοσιακό γλύκισμα της Μεσσηνίας, το παστέλι με τις εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, χάρη στο σουσάμι και το μέλι που περιέχει, ήταν ήδη γνωστό την εποχή του Ηροδότου και μάλιστα αναφέρεται σαν ένα γλύκισμα τονωτικό. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η σεσαμίνη, έχει θαυματουργές ιδιότητες που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, αλλά και την εξάντληση, την αϋπνία και… τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Μελάτο σκέτο, μελάτο αμυγδάλου ή παραδοσιακό, το παστέλι είναι το πιο μεσσηνιακό γλύκισμα και φημίζεται για τα αγνά και υγιεινά υλικά, αλλά και τη νοστιμιά του.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Αρτοποιήματα

Εκτός από τις πασίγνωστες “παπάρες”, σταρένιες ή κριθαρένιες που καταναλώνονται ελαφρά νοτισμένες με νερό, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη ντομάτα και τρίμματα σφέλας, πολλά και απολαυστικά είναι τα μεσσηνιακά αρτοποιήματα. Ιδιαίτερα αγαπημένη παραδοσιακή λιχουδιά είναι τα λαλάγγια που παρασκευάζονται με αγνά υλικά όπως αλεύρι, λάδι και νερό και τηγανίζονται σε φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Σφέλα, η “φέτα της φωτιάς”

Από τα εκλεκτά τυριά, που παράγονται στη Μεσσηνία, ξεχωρίζει η σφέλα, το νοστιμότατο άσπρο τυρί με την υφάλμυρη γεύση, παραδοσιακό προϊόν της Μεσσηνίας, που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα χωρίς χρωστικές ή άλλες ουσίες και ενισχυτικά.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

Αλλαντικά

Ξεχωρίζουν από την ιδιαίτερη γεύση τους και το άρωμα πορτοκαλιού που περιέχουν. Λουκάνικα ή παστό, είναι τα αγαπημένα εδέσματα των Μεσσήνιων, που εξακολουθούν να παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως παλιά και να καταναλώνονται με την ίδια ευχαρίστηση.

>>Βλ. κατάλογο παραγωγών μας

>> Γιορτές τοπικών προϊόντων